Mgr Iwona Gryszkin to dyplomowany dietetyk
Ukończyła studia magisterskie na Wydziale Nauk o Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz podyplomowe studia dietetyczne na Akademii Medycznej w Poznaniu. Specjalizuje się w prowadzeniu i opracowywaniu programów dietetycznych towarzyszących terapiom medycznym w obszarach schorzeń metabolicznych, kardiologicznych czy onkologicznych.
Do jej szczególnych osiągnięć należą autorskie terapie towarzyszące między innymi cukrzycy, choroby układu krążenia, hiperchoesterolemii, insulinooporności, Hashimoto, niepłodności jak i zaburzeń ze spektrum autyzmu. Jest autorką publikacji na temat terapii żywieniowych i zaburzeń metabolicznych u dzieci z autyzmem i zaburzeniami zachowania.
Pomaga lekarzom w prowadzeniu pacjentów za pomocą modyfikacji żywieniowej. Wykorzystuje diagnostykę, wiedzę naukową, doświadczenia i to co działa. Uczy pacjentów jak dbać o higienę odżywiania, ruchu i odpoczynku. Stawia na prawidłową pracę przewodu pokarmowego, poprawę funkcji metabolicznych i lepsze wchłanianie składników odżywczych dzięki temu odżywiony organizm jest w stanie lepiej i dłużej funkcjonować.